Sniff ...
 

 

Una figura que va romandre entre nosaltres durant alguns anys va ser el gegant Ubu Umar, que representava al darrer governador àrab que va tenir l' illa de Menorca.

El gegant va ser creat a l'Institut de Formació Professional de Maó durant l'hivern del 1987, any en que es commemorava el 700 aniversari de la reconquesta de Menorca. Els mateixos alumnes, guiats pel mestre Pere Mascaró, van donar forma als tres metres de gegant, amb una cara de faccions totalment àrabs. No li faltava ni el turbant ni la capa, i cridava l'atenció també per la reproducció a escala de l'obelisc plantat a la rotonda que porta el mateix nom que la figura, que, ben igual que el de veritat, també feia llum.

Arribades les festes de Carnaval, el dijous jarder al matí, sortiren en passacarrers el gegant, els alumnes i els professors de l'escola, disfressats de moro, cap a l'Ajuntament; una vegada allà van entregar el gegant al municipi; quedaria tots aquells dies de festa plantat al balcó de les cases consistorials, presidint els carnavals d'aquell any.

Passats els carnavals es va intentar integrar la figura dins les Festes Patronals, però feia falta fer-li qualque arranjament. Hi va haver projectes de fer-li una capa més vistosa, i també uns altres braços i mans, però cap d'aquests projectes va tirar endavant. La veritat és que els esforços per fer-ne d'aquest el tercer gegant de Maó no van tenir bons resultats; un dels motius era que, pels materials amb què era fabricat, el pes de la figura estava molt descompensat i era molt difícil de portar.

Després d'alguns intents en el marc de la Festa Major, el gegant va quedar aparcat a les oficines del Patronat Municipal de Cultura, com si fos un objecte decoratiu.Degut al poc us que se li donava, l'any 1.995 l' Ajuntament de Maó decidí que la figura participés per darrera vegada en unes festes de caire popular: En aquesta ocasió va ser formant part de la foguera de Sant Joan, on va cremar com si d'un bujot es tractés.

Pel motiu de que les aparicions en públic del gegant Ubu Umar durant els vuit anys que va existir van ser més be poques, a la figura li va mancar temps al carrer per arrelar entre la població, fet que motivaria que la seva desaparició passés gairebé inadvertida.