Amics per sempre ...

NOM: Gegant Olímpic
ALÇADA: 500 cm.
PES : 30 kg.
CONSTRUCTOR: el Mateix equip que va construir totes les figures que varen participar en l' inauguració de les olimpíades de Barcelona 92
DATA FABRICACIÓ: 1992
DATA BATEIG: Inauguració de les Olimpíades de Barcelona 92

 

Una figura que va néixer el mateix any que la entitat gegantera maonesa és el gegant olímpic, que forma part d'una col·lecció de 24 gegants iguals, però de colors diferents, que van participar en la cerimònia inaugural de les Olimpíades Barcelona 92.

Els “olímpics” son gegants articulats (ens recorden un acordió) i es porten pel que es diu tipus motxilla. S'articulen perquè els peus del gegant van agafats als del seu portador, i les mans i els braços també es mouen en anar agafades a uns pals i aquests, al seu torn, a les mans del geganter. Els “olímpics” estan inspirats en unes figures populars de l'illa caribenca de Trinidad Tobago, que són portades en les seves cerimònies pels indígenes que l'habiten. Des de l'illa, el dissenyador Peter Mhirshall es va desplaçar fins a Barcelona, on els va donar el disseny definitiu. Ja és al poble català d' El Papiol on tot un equip de persones construeix durant nou mesos tots els gegants i altres figures que portaran La Fura dels Baus en la cerimònia olímpica.

Finalitzades les olimpíades, les figures van tenir destinacions prou diferents. N'hi ha vàries d'exposades al Museu Olímpic de Lausana, a Suïssa; d'altres les va comprar l'ACB per participar en actes relacionats amb el bàsquet, i tres dels gegants arriben a l'illa de la mà d'un dels seus creadors, el menorquí Dani Sintes. Aquest, a l'estiu del 1993, els va fer participar en diferents festes i espectacles; dos dels gegants finalment van haver de tornar cap a Barcelona i un tercer, després d'algun temps de no sortir al carrer, el va acabar cedint a la Colla de Geganters de Maó.

Actualment el Gegant Olímpic sol sortir al carrer en ocasions acompanyant als gegants de la Ciutat, En Tomeu i na Guida i altres vegades en solitari, en actes on es busca una figura que pugui aportar un dinamisme i un moviment que dificilment podrien aportar les figures de construcció clàssica, com és el cas de festes al camp, actuacions en fires i mercats o fins i tot fent d' animador en el pavelló del “Menorca Basquet”.