Com va salero?

NOM: Miquelet es Salero
ALÇADA: 111 cm.
PES : 17 kg.
CONSTRUCTORS: Miquel Villalonga i Xiscu Mora
DATA FABRICACIÓ: any 2000
DATA BATEIG: 8 de juliol del 2000

 

En Miquelet es Salero representa a un petit graller del grup de geganters de Maó d'entre vuit i dotze anys, amb la gralla a la mà i a punt de fer-la sonar. De fet, el nano va ser creat commemorant el cinquè aniversari de la creació del grup de grallers.

La figura és portada per una persona (com més baixa d'estatura, millor) que, quan és a dins, té els ulls a l'alçada de la gorra del nano. El cap de la figura és de grans dimensions i tapa el portador fins a la cintura; el cos del nano arriba fins als genolls de la persona que va a dintre i sols se li veuen dels genolls cap avall. Posant el nano al costat de qualsevol persona, es té la sensació de que realment s'està al costat d'un nan de veritat, amb el cap molt gros.

En “Miquelet” és construït amb cartró-pedre (el mateix material amb el que es fan les falles de València) i durant la primavera de l' any 2000 aniria prenent forma en els tallers on treballa el grup de manteniment dels Gegants de la Ciutat. L' obra aniria a càrrec dels artistes Miquel Villalonga i Xiscu Mora, de la pintura s' encarregaria Francesc Camps; Tots tres membres de l' entitat gegantera maonesa.

Després de més de mig any de feina “Es Salero” surt al carrer el dia vuit de juliol de l'any 2.000, en una festa que commemorava el cinquè aniversari del grup de grallers i el seu propi bateig, en el qual van fer de padrins els gegants xeremiers de Palma de Mallorca.

A l' any 2005 el graller maonès Miquel Villalonga compondria el tema “Es ball d' Es Salero”, que a temps de polca i havanera es constituiria com a ball de lluïment d' en “Miquelet”. De la coreografia s' encarregarien les balladores Natàlia Roig i Rogelia Portella.

Cal dir que tot i que en “Miquelet” ha estat el darrer en arribar a la família de la imatgeria maonesa, pels més petits de la ciutat un cop arribades les festes de la Mare de Déu de Gracia és un dels més esperats, compartint popularitat amb els històrics gegants de la ciutat “en Tomeu i na Guida”.