TOMEU I GUIDA

GEGANT:
NOM: Tomeu
ALÇADA: 325 cm .
PES : 54 kg .
CONSTRUCTOR: El Ingenio (Barcelona)
DATA FABRICACIÓ: Desconeguda
ESTRENA A MAÓ: 7 setembre 1934

GEGANTA:
NOM: Guida
ALÇADA: 323 cm .
PES: 50 kg .
CONSTRUCTOR: El Ingenio (Barcelona)
DATA FABRICACIÓ: Desconeguda
ESTRENA A MAÓ: 7 setembre 1934

En Tomeu i na Guida són uns d' aquells gegants que, en una època en que no tots els ajuntaments es podien permetre tenir-ne uns en propietat, solien anar de lloguer d' un poble a l' altre. La casa que els llogava la majoria de vegades era la mateixa que ja els havia creat, estem parlant de la barcelonina “El Ingenio”.

D' en Tomeu i na Guida no es sap la data exacta de fabricació ni quines varen ser les mans que lis van donar forma, doncs la casa creava figures i les treia al mercat sense guardar-ne cap mena d' arxiu. Va ser a l' any 1934 en que la gran parella arribaria a Maó, de lloguer, per fer les Festes de la Mare de Déu de Gràcia (en aquells temps Festes Populars de Setembre) i tornar de nou cap a Barcelona.En el transcurs d' aquella Festa Major la mala sort o la inexperiència dels portadors va fer que la geganta sofrís una caiguda. Davant el mal estat en que va quedar, el consistori optà per comprar la parella, restaurar-la i fer-la propietat de la ciutat abans que comunicar al llogater l' estat en que havia acabat les festes la seva geganta. En total el preu que es va pagar pels dos gegants més sis cap-grossos va ser de 1035 pessetes.

Aquells gegants van arribar a Maó vestits de rei i reina, però com que l' Ajuntament únicament va comprar les figures sense les robes, a l' any següent varis modistes de la ciutat lis van confeccionar uns vestits de menorquins del segle XVIII, concretament seria a Talleres Terrés (a carrer s' Arravaleta de Maó, local on avui obre les seves portes una multinacional del mateix ram) on es confeccionaria el vestit del gegant. La vestimenta de la geganta la faria Margarita Pons “na Guida d' Alaior”, que també treballava com a costurera en el mateix centre de Maó.
Durant les set dècades que porten els gegants entre nosaltres s' els ha renovat els vestits en diferents ocasions. Una d' elles seria a l' any 1956, quan Antònia Gomila, que residia amb la seva família al mateix ajuntament i era qui en aquella època els vestia cada any, lis faria uns nous vestits de menorquí. Canviarien els colors però sempre respectant la època a representar. A l' any 1979 els faria uns nous vestits Joana Olives i a l' any 1990 arribarien els que porten actualment, confeccionats per Joana Pons Orfila.
En tots aquest anys igual que han canviat de vestits també ho han fet de fesomia, sempre respectant les formes originals diferents persones veient atracar-se les festes de la Mare de Déu de Gracia els han restaurat, pintat i pentinat, aportant cada u d' ells el seu toc personal.La parella durant bona part de la seva existència sortiria al carrer únicament per la Mare de Déu de Gràcia (els primers anys sols sortirien un dels dies, prest ho començarien a fer el dissabte de Gràcia i el dia principal i actualment tots els dies de la celebració).

Durant aquells anys els gegants passejarien portats sempre per persones contractades per l' ocasió, que tot i la estima que tenien per la tasca, el seu que fer començava i acabava durant les mateixes festes de Gràcia. A l' any 1992 el mon dels gegants a l' illa de Menorca donaria una passa important amb la aparició de la Colla de Geganters de Maó. s' iniciaria un camí sense precedents en la promoció del mon dels gegants i en Tomeu i na guida multiplicarien el seu protagonisme fent-se presents en infinitat de festes a rel de tota l' illa i també fora d' ella. També seria aquell any 1992 en que “Els Gegants de Maó” serien batejats amb els noms de “Tomeu i Guida”, mots que al dia d' avui no passen desapercebuts per cap fillet de la ciutat. Un altre fet important és que un cop recuperat l' oboè popular a Menorca, a l' any 1998 la grallera Xisca Caules composaria el vals que portaria per títol “gegants”, pel que el ballador Xiscu Mora en faria una coreografia a ballar per la gran parella.

El tema és utilitzat com a ball de lluïment en els moments més protocol·laris dels nostres històrics gegants. Ja en els últims anys, en el 2009 una festa en matèria de gegants mai vista a la ciutat, serviria per a commemorar el 75è aniversari de la arribada a Maó de les dues enormes figures. Ja durant els anys 2010 i 2011 l’artista Miquel Villalonga, membre de la Colla de Geganters de Maó, s’encarregaria de fer-li als dos vells gegants una restauració integral amb la que rejovenirien recobrant el seu aspecte original que havien anat perdent amb el pas de les dècades. Cal dir que aquestes dues figures serien les primeres de mides gegantines que quedarien a viure a Menorca i obririen el camí a la actual tradició arrelada en molts de pobles de l' illa.

Avui en Tomeu i na Guida, després de setanta anys entre nosaltres, els molts canvis succeïts en les nostres festes, la ciutat i la pròpia societat, representen amb orgull un part important i insubstituïble de la nostre cultura popular.